Próféta vagy

Próféta vagy!

A próféta szóról sokféle elképzelésük lehet. Van, aki szerint jövendőmondót jelent. Van, aki szerint a prófétaság egy múltbeli dolog, ami a bibliai időkre volt jellemző és ma már nem létezik. Mások szerint még mindig vannak, akik személyes és közvetlenül Istentől jövő üzeneteket közvetítenek másoknak.  A mérsékeltebbek szerint a prófétálás a mai egyházban az igehirdetésre korlátozódik, tehát a lelkészek kompetenciája.

Én most a prófétaságnak egy másik megközelítéséről szeretnék írni. Egyáltalán nem új ez a megközelítés, már a reformátorok is vallották[1] (és feltételezem, hogy nem ők voltak, akik először erről beszéltek.) És bár nem új, viszonylag ritkán hallunk róla, pedig egy csodálatosan szép tanítás és a szexualitáshoz is különleges módon kapcsolódik.

A prófétaságnak ez a megközelítése a következő:

Ha Jézusban hiszel, akkor te is próféta vagy.

Nem kell hozzá különleges elhívás vagy ajándék, aki Jézusban van, abban a Szentlélek lakik és az Isten elhívott prófétája.

Na de mit jelent ez és mi köze van a szexualitáshoz?

Ki a próféta?

Nagyon leegyszerűsítve a próféta Isten szavának, kijelentésének a közvetítője[2]. Az Ószövetségben a próféták elhívásának, működésének módjai, feladatai nagyon sokfélék lehettek, de a legfőbb közös vonásuk ez: a Szentlélek által Isten kijelentését közvetítették szóban, írásban és a tetteikkel is.

Miért próféták a keresztyének?

Először is, Jézus, aki a testté lett Ige[3] a legfőbb és legtökéletesebb próféta, hiszen Ő maga A Kijelentés. A Heildelbergi Káté 32. kérdés-felelete[4] pedig úgy fogalmaz, hogy a keresztyének („akik hit által Krisztusnak tagjai”) részesei Jézus prófétai tisztségének is, mégpedig úgy, hogy Jézusról (a testté lett Igéről) vallást tesznek.

Nem csak szóval lehet vallást tenni

Eddig világos. Arra vagyunk elhívva, hogy vallást tegyünk Istenről, Jézusról, ezt talán már hittanos korunkban is jól megtanultuk. A dolog viszont sokkal izgalmasabb, mint egy jól megtanult hittanlecke.

Fentebb említettem, hogy a próféták nem kizárólag a szavaikkal hirdették Isten szavát, hanem gyakran a tetteikkel is. Több ószövetségi prófétáról olvassuk, hogy jelképes cselekedetekkel támasztották alá azt az üzenetet, amelyet Isten rájuk bízott. Ézsaiás például három évig meztelenül járt, hogy Egyiptom és Etiópia elleni jövendölését alátámassza (Ézs 20, 1-6.), Ezékielnek egy sor furcsa szimbolikus tettet kellett végrehajtania, többek között emberi ürüléken sült spéci kenyeret kellett ennie, meghatározott számú napig egyik vagy másik oldalán feküdnie (Ez 4.), a levágott haját és szakállát karddal összevágni, szétszórni, elégetni (Ez 5, 1-4.), mindezekkel (és még sok mással) felhívva a figyelmet Isten ítéletére. 

Nem ritkán pedig az is előfordult, hogy a próféta családi, párkapcsolati élete volt a szimbólum, amellyel az üzenetét alátámasztotta.

  • Jeremiás nem házasodhatott meg és nem lehettek gyerekei, hogy ezzel ábrázolja ki, hogy Júdának nincs jövője, mert jön a fogság. (Jer 16, 1-4.)
  • Ezékiel nem gyászolhatta meg a hirtelen meghalt feleségét, akit nagyon szeretett, ezzel továbbította az üzenetet, hogy Izráel fiai sem tudják majd meggyászolni a templom lerombolását.  (Ez 24, 15-27.)
  • Ézsaiás a gyermekeinek szimbolikus neveket adott, amelyekbe egy-egy próféciát „rejtett”. (Ézs 8, 1-4.)
  • Talán a legismertebb, Hóseás, akinek egy parázna nőt kellett feleségül venni és szeretni, hogy ezzel ábrázolja ki, hogy Izráel hűtlen lett Istenhez, mert bálványokat imád. Ő is jelképes neveket adott a gyermekeinek. (Hós 1.)
forrás: Tim Wildsmith, Unsplash

Jó, de mi köze ennek hozzám?

Te is próféta vagy. Arra vagy elhívva, hogy Istenről tegyél bizonyságot, az Ő szeretetét hirdesd. De nem csak a szavaiddal, hanem sok ószövetségi prófétához hasonlóan a tetteiddel is. Ez igaz általánosan az egész keresztyén életre és magatartásra, és igaz a szexualitásra is. A viselkedésünkkel vallást teszünk arról, hogy miben hiszünk és a hitünket tesszük láthatóvá mások számára is. 

Isten szeretetét hirdetni a testemmel

A keresztyén házasság, egy férfi és egy nő elkötelezett, hűséges, kizárólagos kapcsolata és az ebben megélt szexuális élet Istennek az emberek iránti szövetséges és szenvedélyes szeretetét ábrázolja ki, arról beszél, azt hirdeti.

  • A keresztyén pár azért nem él nemi életet az esküvő előtt, mert a szexuális életükkel Isten szövetséges szeretetét hivatottak hirdetni és ez csak úgy lehetséges, ha már megköttetett a szövetség.
  • A keresztyén egyedülálló, azért nem él nemi életet, mert ezzel arról a hitéről (is) tesz vallást, hogy az emberi szexualitás túlmutat önmagán a végtelen Istennel való közösségre.
  • A keresztyén házaspár (többek között) azért nem csalja meg egymást, mert a hűségükkel és a szexuális kapcsolatuk kizárólagosságával Isten hűségéről és önfeláldozó szeretetéről tesznek bizonyságot és Jézus tetteit hirdetik.
  • A keresztyén, aki a saját neméhez vonzódik azért nem él azonos nemű kapcsolatban, mert a férfi-férfi vagy a nő-nő kapcsolat természete szerint nem tudja kiábrázolni a Teremtő Isten és a teremtett ember közötti szeretetet és egységet, amelynek része a másság és az életadás.[5]

Természetesen nem ez az egyetlen oka és motivációja annak, hogy keresztyénként miért élünk a szexualitásunkkal úgy, ahogy, de véleményem szerint ez a legmélyebb oka, amiből minden más is (a lelki, biológiai, családi, társadalmi következmények, Istenben való bizalom és engedelmesség, stb.) ered. Hiszen ez mindennek az alapja, a bibliai emberkép: Isten képmására lettünk teremtve, arra, hogy Őrá mutassunk, Őt képviseljük, Őt dicsőítsük, Őt hirdessük és Vele éljünk örök szeretetben, boldogságban és egységben.  

Próféta vagy!

Amit a testeddel teszel, amilyen párkapcsolati döntéseket hozol, az mind-mind hitvallás és igehirdetés. A Szeretet-Isten önfeláldozó, hűséges és szenvedélyes szerelméről teszel-e vallást, vagy valami másról?

Prófétálj! Hirdesd Isten szeretetét! Ne csak a száddal, hanem a tetteiddel is! Hirdesd Jézust, aki méltó az imádatra! Hirdesd a szövetséget, a hűséget, az élet-adó egységet, légy világosság, amely fénylik a sötétségben, hadd ragyogjon át Isten dicsősége az életeden!


[1] ld. például Szűcs Ferenc: Hitvallásismeret, „Krisztus hármas tiszte és a mienk” c. fejezet. Kálvin Kiadó, Budapest 2019. 69-76. oldal

[2] ld. Keresztyén Bibliai Lexikon „próféta, prófétál” [online] Arcanum kézikönyvtár. URL https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-keresztyen-bibliai-lexikon-C97B2/p-CA415/profeta-profetal-CA4C1/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfQzk3QjIiXX0sICJxdWVyeSI6ICJwclx1MDBmM2ZcdTAwZTl0YSJ9 [letöltve 2024. 07. 28.]

[3] Jn 1, 14.

[4] A Heildelbergi Káté. „32. Miért neveznek téged Krisztusról keresztyénnek?” Kálvin János Kiadó. Budapest, 2013. 23. oldal

[5] Fontos, hogy természete szerint és nem azért, mert a résztvevő felekben lenne valamiféle hiányosság a heteroszexuális kapcsolatban résztvevőkhöz képest. Ez egy jó cikk további olvasásra a témában: https://divinity.szabadosadam.hu/mi-a-legnagyobb-baj-a-homoszexualitassal/

A kiemelt kép forrása: unsplash.com

Comments are closed.